Manapság ha poharat vásárol az ember biztosan találkozik a stílusok és formák elsöprő sokféleségével. Létezik borospohár minden bortípushoz: egy a Furminthoz, egy a Sauvignon Blanc-hoz, és így tovább. Valójában olyan nagy a választék, hogy valószínűleg néha eltöprengünk rajta, hogy tényleg van-e szükség különböző borospohárra minden borfajtához amit iszunk. A rövid és egyszerű válasz: nem. Bár sokan próbálnak meggyőzni minket arról, hogy ha egy bizonyos borhoz az annak megfelelő poharat használjuk, az javítja az élményt, de mi ezzel nem feltétlen értünk egyet. Egy pohár bor ugyanolyan jó ízű lesz egy kifejezetten ehhez a borhoz készült pohárban, mint egy másik pohárban. A bor a lényeg, nem a pohár.
Akkor miért van olyan sokféle pohár? Marketing. 1973-ban Claus Riedel, a Riedel üvegáru-gyártó cég újabb borospoharak értékesítésének módját kereste, és ennek egy újszerű módját találta ki: a Riedel Sommelier sorozatot. A sorozat tíz különböző formájú pohárból állt, amelyekről azt mondták, hogy bizonyos borfajtákhoz ideálisak. Riedel szerint a pohár sajátos formája segíti a borfogyasztót abban, hogy kiérezze a bor minden aromáját, és ez a forma a szájnak pontosan arra a részére irányítja a bort, ahol a legfinomabbnak lehet érezni a bort. Miután piacra dobták a poharakat az eladások az egekbe szöktek.
2004-ben azonban a Gourmet Magazine egy cikke arról számolt be, hogy Európa és az Egyesült Államok jelentős kutatóközpontjaiban végzett tanulmányok azt sugallták, hogy Riedel állításai tudományos szempontból nem helytállóak. Linda Bartoshuk, a Yale Egyetem munkatársa szerint “Az agyat nem érdekli, hogy honnan jön az íz a szájban, és ezt a kutatók harminc éve tudják.” Bár Riedel összes pohara gyönyörű lehet, biztosan nem lesz finomabb egy bor egyszerűen azért, mert a szokásos borospohár helyett furmint borospohárból kóstolunk.
Tehát a lényeg? Meggyőződésünk, hogy minden otthonnak csak két készlet borospohárra van szüksége: egy szett pezsgős pohárra és egy univerzális pohárra, amely fehér és vörös borokhoz is egyaránt kiváló.
Függetlenül attól, hogy milyen poharat választunk, az a legjobb, amelyiknek szára van. A szár nélküli borospoharaknak is megvan a maga különleges stílusa, de a szárral ellátott borospohár ideális a bor kóstolására és felszolgálására. Ez azért van, mert a szár biztosítja, hogy a kezének ne kelljen hozzáérnie a pohár kehely részéhez, mert az felmelegítené a bort. Sokkal könnyebbé teszi a bor szellőztetését is és koccintani is sokkal szórakoztatóbb vele.
Add comment
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.