Befolyásolja a bor ízét ha különböző hőmérsékleten kínálják? Vannak ideális hőmérsékletek a különböző borfajták felszolgálására? A válasz: igen! Ennek a tudásnak az elsajátítása sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. A legegyszerűbb módja a bor hőmérsékletének ellenőrzésének egy borhőmérő használata. Azért próbáljuk a bort a megfelelő hőmérsékleten felszolgálni, mert a hőmérséklet meglehetősen befolyásolhatja a bor illatát és ízét. A bor ideális hőmérsékletű tálalásával biztosítjuk, hogy a legjobb élményben legyen részünk.
Íme két általános szabály:
A habzóbort/pezsgőt jéghidegen – 8-10 fok között – tálaljuk
Körülbelül egy órával felbontás előtt érdemes a fagyasztóba tenni a habzóbort/pezsgőt – de ne feledkezzünk meg róla, mert az üveg felrobbanhat. Idő hiányában 30 percre jeges vödörbe is lehet helyezni az üveget, ahhoz hogy hasonló eredményeket érjünk el. A jéghideg hőmérséklet egészségesen tartja a buborékokat és nem hagyja, hogy habos hatásuk legyen. A bor kibontása és az első pohár után helyezzük egy vödör jégbe, amíg az egész el nem fogyott.
A fehérbort hidegen – 10-12 fok között – tálaljuk
A legjobb módszer ha a fehérbort vásárlás után azonnal betesszük a hűtőbe. Ha a fogyasztás napján vásároljuk, akkor vagy hagyjuk a hűtőszekrényben több órára, vagy tegyük be a fagyasztóba körülbelül 30 percre. A palack kinyitása és az első pohár kiöntése után inkább ne tegyük jégbe, hanem hagyjuk, hogy a palack az asztalon izzadjon, hiszen a hőmérséklet emelkedésével a bor aromái és karaktere is kissé megváltozik, ami egy jó dolog.
Add comment
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.