Mindannyian éreztünk már így: egy hosszú este végén járunk, sok bort elfogyasztottunk és kezd kialakulni egy heves fejfájás. A legtöbbünk számára a boros fejfájás oka egyszerűen az, hogy túl sok bort és kevés vizet ittunk. Az egyszerű megoldás itt az, hogy mindig tisztában kell lenni azzal, hogy mennyi alkoholt fogyasztunk és mindig hidratáltak maradunk. Lakosságunk egy kis részénél azonban a bor okozta fejfájás akkor is előfordulhat, ha nem iszunk sokat. Tehát mi okozza ezeket a fejfájásokat és hogyan kerülhetjük el őket?
Három fő bűnös és megoldás létezik, de mielőtt elmagyaráznánk őket, szeretnénk tisztázni egy mítoszt – a szulfitok nem okoznak fejfájást . Míg a szulfitok extrém esetekben asztmás tüneteket okozhatnak, fejfájást nem.
A három fő fejfájást okozó bűnös:
- Tanninok:
A tanninok természetben előforduló vegyületek, amelyek a szőlő héjában, magjában és szárában találhatók. Ha olyan bort iszunk, amely szárító érzést keltenek a szájunkban, akkor az tannin műve és legtöbbünk számára a tanninok egyáltalán nem okoznak fejfájást. Valójában a tanninok nagyszerű antioxidáns források. De ha úgy tűnik, hogy a vörösbortól gyakrabban fáj a feje, például egy Cabernet Sauvignon-tól, végezhetünk egy gyors tesztet, hogy kiderüljön, a tanninok okozzák-e a fejfájást. Főzzünk egy csésze fekete teát, és hagyjuk állni a filtert öt-tíz perccel tovább, mint amennyit a csomagolás javasol. A fekete tea nagy mennyiségű tannint tartalmaz, és a tea túlzott áztatása biztosítja, hogy sok belekerül. Igyuk meg a teát, és nézzük meg nem fáj-e a fejünk. Ha igen, akkor érzékeny a tanninokra, és a vörösborok kerülése megoldja a problémát. - Cukor:
Az alkohol és a cukor két olyan anyag, amelyek kombinálva erős fejfájást okozhatnak. Amikor alkoholt vagy cukrot fogyasztunk, szervezetünknek sok vízre van szüksége az anyagok feldolgozásához. Ha nem vagyunk megfelelően hidratáltak, a szervezetünk elkezdi felszívni a szükséges vizet a testünk más részeiből, beleértve a fejünket is. Ahogy a folyadék kezd kifogyni a fejünkben, fejfájás alakul ki. A probléma megelőzése érdekében kerüljük az édes desszertborokat vagy egyéb édes címkével ellátott borokat. Szintén kerülendők az olcsóbb borok, amelyek általában több cukrot tartalmaznak, mivel a tömegtermelők az erjedés során cukrot adnak hozzá, hogy fokozzák az alkoholszintet. - Hisztaminok:
A hisztaminok olyan vegyi anyagok, amelyek allergiás reakciónk során szabadulnak fel, és olyan tüneteket okozhatnak, mint az orrfolyás, a szemszárazság és a fejfájás. A közelmúltban végzett kutatások kimutatták, hogy az érlelt ételek és italok, mint például a szárazon érlelt húsok és a vörösborok, arra késztethetik szervezetünket, hogy hisztaminokat szabadítson fel és különböző allergiás tüneteket idézzen elő. A hisztaminhoz köthető fejfájás megelőzése érdekében vegyünk be egy antihisztamin hatású készítményt, például Claritint, mielőtt egy pohár bort fogyasztanánk.
Összefoglalva, legtöbbünk számára a bor utáni fejfájás oka egyszerűen az, hogy túl sok bort és kevés vizet iszunk. Viszont, a legjobban ezt úgy lehet elkerülni, ha abbahagyjuk az ivást mielőtt a fejfájás elkezdődne. Más szóval, ne vigyük túlzásba… főleg ne egy céges rendezvényen!
Leave a reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.