A savasságtól a bor frissítő lesz és “itatni fogja magát”. Ha savasságra gondolunk akkor az első kép ami beugrik az egy pohár limonádé. A limonádé zsenialitását a savassága, a fanyarsága és az utána érzett felfrissülés kombinációja adja. Ez az, ami miatt a önmagában is kiválóan iható, és ételek mellé is kiváló. Amikor valaki azt mondja, hogy egy bor friss, valójában azt mondják, hogy a bornak nagy a savtartalma, mint ahogyan egy citrusos ital is friss és élénk ízű.
Elterjedt tévhit az, hogy egyes boroknak van savtartalma, másoknak nincs, de valójában minden bornak van egy kis savtartalma. A savasság fontos szerepet játszik: segít összekeverni a bor összes többi ízét, így minden íz még hangsúlyosabb lesz. Ha egy bornak csak nagyon kicsi savassága van, akkor unalmas lehet az íze, amit az emberek laposnak nevezhetnek. Ez az a kis savanyúság, ami miatt ízlelőbimbóink többet akarnak, és más ízeket is felismerhetnek a borban.
Ahhoz, hogy a savasság a legjobban működjön a borban lévő tulajdonságoknak egyensúlyban kell lennie. Ez azt jelenti, hogy az az ideális, ha a bor savassága jól összehangban van a bor többi összetevőjével, azaz nem nyomja el a bort, így kellemesen fanyar és savanyú lesz, és nem hagy kívánnivalót maga után, nem teszi unalmassá a bort.
Add comment
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.