Sokszor kérdezik tőlunk, hogyan lehet egy bornak a szőlőn kívül más íze és illata. Minél több bort iszunk, annál könnyebben ki tudjuk érezni az olyan finom ízeket, mint a vanília, a fűszer, a dohány, a trópusi gyümölcsök, stb. Természetesen a borász valójában nem ad hozzá fűszereket vagy más gyümölcslevet, de akkor hogyan örökli meg a bor ezeket az ízeket?
A szőlő egy meglehetősen befolyásolható és finom gyümölcs. A borász minden döntése, amelyet a folyamat során meghoz, a szőlő termesztésének módjától és helyétől kezdve egészen a lé üvegbe kerüléséig befolyásolja a bor ízét és illatát. A borászok közti mondás szerint a borok élete a szőlőben kezdődik. A minőségi szőlőtermesztés egyenlő a nagyszerű borral, és ebben a szakaszban kerül először kapcsolatba a szőlő olyan elemekkel, amelyek befolyásolhatják a bor végső tulajdonságait. Sok rovar fontos a szőlő egészsége szempontjából, de valószínűleg egyik sem fontosabb a méheknél. Ha a szőlő olyan növényekkel körülvett szőlőben nő, mint a vadon élő fűszernövények, virágok és fűfélék, a méhek körberepülik a termőterületet és beporozzák azt, majd ahogy a szőlőszemek megérnek, magukba szívják a finom ízjegyeket a környezetükből.
Add comment
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.