A “száraz” borra való utalás az egyik első olyan jelző, amelyet a legtöbben megtanulunk, amikor borokról beszélünk, de sok borivó használja helytelenül. A “száraz” kifejezés helytelen használatának oka az, a szót általában a bor érzékszervi jellemzőihez kapcsoljuk. De amikor azt mondjuk, hogy egy bor száraz, akkor nem ezekre érzékszervi jellemzőkre gondolunk. A száraz bor egyszerűen olyan bor, amelyben nincs sok maradékcukor, vagyis nem édes. Amikor a szőlőlé borrá alakul, az erjedési folyamat során alkohol keletkezik mert az élesztő megeszi a lében lévő cukrot. Sok borban a borász leállítja az erjedési folyamatot, mielőtt az élesztőnek ideje lenne megenni az összes cukrot, így a bor édeskés lesz. Ha egy borász egy kis cukrot hagy maga után, azt maradékcukornak nevezzük. Száraz bor készítése esetén a borász hagyja, hogy az erjedési folyamat tovább tartson, lehetővé téve az élesztő számára, hogy csak kevés cukrot hagyjon hátra. Így nem lesz sok cukor a borban, nem lesz cukrosan édes, ezért nevezzük száraznak.
Fontos: Ne keverjük össze az édesség vagy a szárazság hiányát a gyümölcs hiányával. Száraz borban még mindig érződik a gyümölcs íze, csak a bornak nem lesz édes íze, mint egy gyümölcslének.
Ha egy száraz bor csak azt jelenti, hogy a bor nem édes, akkor miért használja olyan sok borivó helytelenül a kifejezést? Azért, mert gyakran összekeverjük a “száraz” kifejezést a szó szoros értelmében vett szárazsággal. Általános tévhit az, hogy a száraz bor olyan bor, amely “kiszárítja” a száját. Tehát ha szeretjük ezt az érzést, akkor szeretjük a “száraz” borokat. Nem ez a helyzet. Az a bor, amely szárító érzést kelt a szájban, olyan bor, amelyben sok tannin van és nem a bor “szárazsága” okozza ezt az érzést. Bár sok bor amely történetesen nem édes, magas tannint tartalmú, a kettő nem ugyanaz. Egy bor csak akkor kelt szájösszehúzó érzést, ha nagy mennyiségű tannin van benne, nem akkor, ha “száraz”.
Ha új a száraz borok világában, számos módja van annak, hogy megismerje őket. Ellátogathat egy borkóstolóra, elolvashat egy borkönyvet vagy akár egy online borkurzust is elvégezhet. A száraz borok egyedi ízvilágának megismerése sok örömet nyújthat.
Add comment
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.