Mindenkinek megvan a maga egyedi technikája a bor forgatására/szellőztetésére és ez így van rendjén. Vannak, akik a borospohár alját szilárdan az asztalra fektetve hagyják, és csak néhány kört rajzolnak, míg mások szeretik felemelni a borospoharat és enyhén megpörgetni a csuklójukat, ezáltal kis köröket alkotva a levegőben. Valamint, akadnak olyanok is akik szeretnek olyan grandiózus mozdulatokat tenni, mintha lasszózni készülnének (ezutóbbi módszert javasoljuk elkerülni mert kifejezetten ellenszenvesnek tűnhet ivótársaink számára).
Nem számít, hogyan a forgatjuk a bort, a kóstolási folyamat egy fontos lépésének elérése a lényeg: több oxigént juttatni a borba. Az oxigén a bor barátja és ellensége is. Kezdetben az oxigén nagyon jó egy bor számára, mert amint a bor oxigénnel találkozik kiadja az aromáit és meg is puhul, ami alapvetően jó. De ha túl sokáig hagyjuk a bort oxidálódni, mondjuk egy éjszakán át, teljesen tönkreteheti az italt és kellemetlen érzést hagyhat maga után, amely ízetlen, sőt keserű is lehet.
Ha gyakorolni szeretnénk a bor szellőztetését, öntsünk egy kis vizet egy borospohárba és próbáljunk ki különböző technikákat, forgatva a vizet körülbelül 5-10 másodpercig. Azért érdemes először vizet használni a gyakorláshoz, mert segít elkerülni a foltokat, ha először valami rosszul sülne el. Ha az ember egyszer hozzászokott a bor szellőztetéséhez, könnyen előfordulhat, hogy egyszer csak azon kapja magát, hogy megszokásból mindenféle italt forgat, szellőztet!
Most, hogy a bor szellőztetés/forgatás szakértői lettünk, ideje megtanulni, hogyan kell “bor illatot érezni”.
Add comment
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.